TT-dag 2017: aangrijpend én vermakelijk

Een rollende appel in een rijdende auto veroorzaakt vaker een verkeersongeval dan mascara opdoen terwijl je autorijdt. En: in Zweden is de hoogte van de boete van een verkeersovertreding gebaseerd op de hoogte van het inkomen van de overtreder. Dit soort weetjes en nog véél meer kregen de 100 VO-scholen in Brabant die meedoen aan het verkeerseducatieprogramma TotallyTraffic (TT) mee. Zij bezochten de jaarlijkse TT-dag op 8 maart in ’s-Hertogenbosch.

Elk jaar komen de Brabantse TT-scholen bij elkaar om aangehaakt te blijven bij de actuele ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid en verkeerseducatie. Deze scholenbijeenkomst krijgt steeds meer het karakter van een scholingsbijeenkomst. Het TT-team bood een gevarieerd programma aan met beleving, informatie over innovaties en entertainment. Rode draad was afleiding in het verkeer. Daarmee sloot het programma aan op het thema van de NUL-campagne in 2017 ‘clean in het verkeer’. Die draait om afleiding én het gevaar van het gebruik van alcohol, drugs en verkeer in het verkeer.

100ste TT-school

Namens de provincie Noord-Brabant, die TT gratis ter beschikking stelt voor de Brabantse middelbare scholen, trapte projectleider verkeersveiligheid Ruth Jochems het programma af. Zij maakte bekend dat de 100ste TT-school met de inschrijving van VSO De Keyzer uit Goirle een feit is. Ook liet ze weten dat de provincie Limburg en regio Amsterdam inmiddels gebruikmaken van TT versie 2.0.

Tommy-Boy

Daarna was het podium voor Michael Kulkens. Zijn zoon Tommy-Boy overleed in 2015 op 13-jarige leeftijd na een verkeersongeval omdat hij op de fiets met zijn telefoon bezig was. Een aangrijpend verhaal. Kulkens richtte ‘TButterfy’ op met als doel om apploos bellen onder de aandacht te brengen en te houden; bij de minister, bij ouders én kinderen. Hij is realistisch: “Pubers kunnen niet meer zónder de mobiele telefoon. Je kunt ze het gebruik ervan dus niet verbieden. Maar laten we 1. zelf het goede voorbeeld geven in het verkeer en 2. blijven waarschuwen voor de gevaren van appen op de fiets. Ik roep daarvoor de hulp in van ouders én leraren. Zodat er een olievlekwerking ontstaat, het butterfly-effect. Zodat iedereen bewust aan het verkeer deelneemt. En het woord apploos in de Dikke van Dale komt.”

Safe2Bike

De techniek kan levens kosten. Maar de techniek kan óók bijdragen aan het sparen van levens. Dat blijkt uit het verhaal van Jan-Willem de Koster van SAP Nederland. Dat bedrijf ontwikkelde samen met andere bedrijven Safe2Bike: een waarschuwingssysteem voor fietsers. Het bestaat uit een soort bel voor op het stuur die via bluetooth in verbinding staat met een app op de mobiele telefoon (die in de rugzak blijft). De bel ringelt en licht op zodra de fietser een gevaarlijk punt nadert. Het systeem zit nog in een pilotfase, waaraan 2 TT-scholen uit ’s-Hertogenbosch meedoen: het Pierson College en het Rodenborch college. De resultaten van deze proef gaan naar de Tweede Kamer in de hoop dat het systeem in heel Nederland beschikbaar komt.

Pubquiz

Tot slot was het tijd voor licht vermaak. De TT-scholen speelden de pubquiz met vragen over verkeer en verkeersveiligheid. Die is ontwikkeld door de provincie Noord-Brabant in het kader van de NUL-campagne. De quiz bestaat uit een kennisronde, een fotoronde en een muziekronde. TT-scholen kunnen in de loop van dit jaar gebruikmaken van een op maat gemaakte quiz voor hun leerlingen. Daarom kregen ze zelf alvast een voorproefje, waaraan iedereen enthousiast meedeed. Op het einde kreeg iedereen een set alcoholtesters mee, en een rolletje frisse pepermunt om de geest scherp te houden op weg naar huis.