100ste TT-school een feit

VSO De Keyzer uit Goirle is de 100ste school in Brabant die meedoet aan het verkeerseducatiepogrammaTotallyTraffic (TT). Dat is bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse TT-dag op 8 maart in ’s-Hertogenbosch.

Brabant telt 185 middelbare scholen, inclusief nevenvestigingen en dependances. De provincie Noord-Brabant biedt al deze scholen gratis verkeerseducatie aan. Daarvan maken inmiddels 100 scholen gebruik. TT is ontwikkeld in de Zuid-Holland; Noord-Brabant gaf er met de Brabantse modulebox in 2010 een eigen draai. Deze aanpak is inmiddels uitgebreid met een volledig digitale lesomgeving waarmee leraren zelfstandig de verkeerslessen online kunnen geven.

 

Actieve school

De Keyzer uit Goirle is een middelbare school voor speciaal onderwijs met 281 leerlingen. De school heeft ook een afdeling speciaal basisonderwijs; die is al in het bezit van het Brabants VerkeersveiligheidsLabel. De Keyzer is dus zeer actief als het gaat om verkeerseducatie. Zo is er intensief met de gemeente samengewerkt om de verkeersveiligheid rondom de schoolingang te verbeteren. De leerlingen komen er op de fiets, met busjes of worden gebracht door ouders. Dat gaf de nodige overlast wat gevaarlijke situaties opleverde. Daarnaast kiest de school ervoor om méér dan het verplicht aantal modules (2) te geven in de leerjaren 1 tot en met 4: de modules school-thuisroute, opfrissen verkeerskennis, alcohol en drugs én de jonge bestuurder. Zo krijgen ruim 200 leerlingen structureel verkeerseducatie.

TT-dag

Er is jaarlijks een TT-dag waar alle TT-scholen bij elkaar komen, dit jaar op 8 maart. Er was een boeiend programma, met onder meer het aangrijpende verhaal van de vader van Tommy-Boy. Deze dertienjarige jongen kwam in 2015 om na een verkeersongeval omdat hij fietsend met zijn telefoon bezig was. Zijn vader zet zich sindsdien in om het gevaar van appen op de fiets onder de aandacht te brengen: van hoog tot laag, van de minister tot ouders en kinderen.

NUL verkeersdoden Brabant

Na afloop kregen alle scholen een gratis set alcoholtesters mee naar huis: een cadeautje ter ere van de 100ste TT school dat past bij het thema van NUL verkeersdoden in Brabant dit jaar: clean in het verkeer.