de Brabantse module-aanpak

de TT-modulebox
TT-scholen krijgen gratis de Brabantse modulebox op papier én de inloggegevens voor de digitale lesomgeving mijn TT. De modulebox bevat de 7 modules. De inhoudelijke kwaliteit van deze verkeerseducatie is getoetst en via de modules gewaarborgd. Vooraf zijn duidelijke leerdoelen en lessuggesties opgesteld waaraan de online lessen voldoen. De modules zijn samen met voortgezet onderwijsscholen ontwikkeld en getest en in definitieve vorm door een didactisch bureau geschreven. TT-scholen geven per jaar minimaal 2 modules. Ze kunnen daarnaast kiezen voor de extra les: je zal ze maar missen.
TT-scholen zijn vrij in het kiezen van de minimaal 2 modules die zij uitvoeren en het inpassen van deze modules in het lesprogramma. Bij die keuze krijgt de school begeleiding en advies van de TT-begeleider. De 7 TT-modules:
- school-thuisroute (leerjaar 1/brugklas)
- rijden in groepen (leerjaar 1 en 2)
- wat doe JIJ bij een ongeval? (leerjaar 2 en 3)
- opfrissen verkeerskennis (leerjaar 2 t/m 4)
- alcohol en drugs (leerjaar 3/bovenbouw)
- slim en veilig op weg (leerjaar 3/bovenbouw)
- de jonge bestuurder (vanaf 16/bovenbouw)
Elke TT-module bestaat uit 3 lessen van elk 50 minuten en heeft opdrachtbladen, huiswerkopdrachten en factsheets. De lessen hebben een vaste opbouw:
- les 1 bewustwording
- les 2 ervaren
- les 3 kennis opdoen.
Een les bestaat in principe uit 3 delen: 1 kennisoverdracht, 2 interactieve opdracht, 3 nabespreken/afronden. Er is ruimte voor verbreding en verdieping naar wens, interactie, zelfreflectie en ervaringen delen. De lessen zijn flexibel inzetbaar en eenvoudig aan te passen aan de specifieke schoolsituatie.