Weer naar school

Na de zomervakantie is het even wennen. In het Nederlandse verkeer, waar kinderen vol energie op de school-thuisroute fietsen. Hieronder wat tips voor een fijn en veilig schooljaar.

Het wordt weer drukker op de weg. Even wennen zo na de rust van de vakantie, dus houd daar rekening mee. Pas de snelheid aan en ben alert op de eventuele onverwachte bewegingen van de jonge fietsers.

Tip voor leraren

Stel het geven van module 1 school-thuisroute niet uit! Dan gaan in elk geval de leerlingen goed voorbereid en veilig op pad.

Tips voor scholieren

Voor het eerst weer naar (een nieuwe) school? Let goed op, je moet vaak langer fietsen en de weg kan gevaarlijk zijn. Fiets je in een groep? Blijf dan 2 aan 2 fietsen. Is de weg extra smal, fiets dan áchter elkaar. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je vriend(in) die naast je fietst! En: blijf uit de dodehoek van bus of vrachtwagen. Dat betekent dat je minstens 3 meter rechts er áchter moet fietsen. Dáár kan de chauffeur je zien.

Tips voor (groot)ouders

Gaat jouw (klein)kind voor het eerst naar de middelbare school? Een grote stap! Niet alleen wordt het wennen op de nieuwe school, maar ook aan de nieuwe fietsroute. Tip: fiets de route minstens één keertje samen. Let op de gevaarlijke punten onderweg, zoals gelijkwaardige kruisingen en drukke wegen. Denk ook aan zaken als de aanwezigheid van scooters op het fietspad. Zijn er meerdere wegen mogelijk naar school? Kies dan samen de veiligste. Bijvoorbeeld de route met de meeste fietspaden en fietsoversteekplaatsen.