TT-scholenbijeenkomst inspirerend en leerzaam

Het was inspirerend, leerzaam, nuttig en fijn om elkaar weer live te zien en te spreken over jongeren en verkeersveiligheid. De drukbezochte TT-scholenbijeenkomst op 25 mei in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch leverde veel inzichten en kennis op; voor de TT-scholen én voor het TT-team + de provincie. Deze organisatoren ontvingen maar liefst 80 TT-tops en 60 TT-tips.

Suzanne Otters, gedeputeerde mobiliteit, trapte de bijeenkomst af met een videoboodschap: (...) "Verkeersveiligheid vind ik één van de belangrijkste onderwerpen binnen mijn portefeuille. (...) Achter de kille ongevallencijfers gaan mensen schuil die nooit meer zijn thuisgekomen bij hun familieleden en vrienden." Zij bedankte de leerkrachten en coördinatoren dat ze hun tijd en energie steken in verkeerveiligheid. Bekijk de hele videoboodschap >>>

“Fijn om elkaar weer gesproken te hebben. Het was een leerzame middag afgelopen woensdag.”

“Onze schooldirectie twijfelt of ze met de TT-modules door moeten gaan. Ik weet na deze bijeenkomst zeker: de school moet juist nóg meer doen.”

Brabantse aanpak verkeersveiligheid

Tijdens de presentatie van de provincie over de Brabantse aanpak verkeersveiligheid, demonstreerde Marvin Brust van het team verkeersveiligheid wat het verschil is tussen de remweg als je 30 kilometer per uur rijdt, of 50. Bij 30 bleef de proefpersoon nog in de zaal, maar bij 50 ging hij door het glas heen ver buiten de zaal. Ook leerden de aanwezigen dat naast al het persoonlijk leed van verkeersonveiligheid de maatschappelijke impact ervan enorm is. De jaarlijkse kosten bedragen maar liefst 17 miljard euro. Denk dan aan medische kosten, schade aan voertuigen, productieverlies en afhandelings- en filekosten.​ En wist je dat 15,5% van de jongeren regelmatig/vaak en 32,6% soms met teveel alcohol op op de fiets stapt?

Er kwamen veel indrukwekkende cijfers voorbij die menig wenkbrauw deed fronsen. Op basis van al die cijfers koos de provincie voor een aanpak verkeersveiligheid die stoelt op 3 pijlers: gedragsmaatregelen, infrastructuur en verkeershandhaving. Gaat het om het gedrag, dan zet de provincie fors in op verkeerseducatie via TotallyTraffic en het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (verkeerseducatie voor de basisschool). De doelgroepen van de Brabantse aanpak zijn fietsers, bestuurders van personenauto’s (met name de jonge bestuurder) en beroepsvervoerders; de thema’s zijn afleiding, te hard rijden, alcohol & drugsgebruik en asociaal gedrag in het verkeer.

Veilig-weer-naar-school-weken

De aanwezigen kregen daarna informatie over de veilig-weer-naar-school-weken: een campagne vanuit de NUL, TT en het BVL die na elke schoolvakantie aandacht besteedt aan verkeerveiligheid. Daarvoor komen campagnematerialen beschikbaar voor de scholen die zowel leerlingen als ouders aanspreken.

Snelcursus Jongeren

Na de pauze boeide gedragsonderzoeker Saar Hadders van TeamAlert de aanwezigen met de uitkomsten van haar onderzoek naar wat jongeren zoal bezighoudt. In totaal ontving zij 4149 ingevulde vragenlijsten over thema’s als duurzaamheid, de toekomst, vrijetijdsbesteding en de prestatiemaatschappij. Daaruit kwamen ook interessante cijfers in relatie tot verkeersveiligheid. Zo geeft maar 1% van de jongeren aan dat ze hun vrije tijd het liefste besteden aan sociale media, terwijl ruimt 80% van de jongeren hun vrije tijd besteedt aan sociale media. Dat komt omdat ze bang zijn iets te ‘missen’, ook als ze deelnemen aan het verkeer. Dus blijven ze kijken en dat is uiteraard supergevaarlijk. Saar sloot af met stellingen waarover de aanwezigen in gesprek gingen. De aanwezigen namen naast kennis en inspiratie een drinkbeker en het boek 'Korte lontjes, 99 tips voor het omgaan met jongeren in de klas' mee naar huis.

“Ik vond het trouwens een boeiende bijeenkomst. Ik heb geen spijt dat ik deze heb bijgewoond.”