Mobielgebruik in verkeer aanhoudend gevaar

Interpolis trekt aan de alarmbel. De verzekeraar onderzocht hoeveel tieners er de afgelopen twee jaar terechtkwamen in een gevaarlijke verkeersituatie of betrokken waren bij een verkeersongeval terwijl ze met hun mobiele telefoon bezig waren. Dat waren er maar liefst drie van de vijf. Interpolis: "Deze fietsers van nu zijn de automobilisten van morgen."

Elke dag zijn in Nederland 1.179 mensen betrokken bij een ongeval; 357 mensen belanden per dag op de spoedeisende hulp. In 2021 kwamen 582 mensen om het leven door een verkeersongeval. Afleiding en gedrag zijn de grootste oorzaken van ongelukken. De boodschap van Interpolis: 'Blijf op de fiets van die telefoon af.'

Emotie als prikkel

Die boodschap is verbeeld in de clip 'Mis Niks/Laat je telefoon je toekomst niet stelen'. Daarvoor schreef singer-songwriter Danique het nummer 'Later Als Ik Groot Ben'. Deze clip krijgen tieners te zien via Snapchat, TikTok en Instagram. "We willen hiermee het hart van jongeren bereiken’’, zegt Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis. "Emotie is een goede prikkel voor ander gedrag. We willen met deze campagne jongeren verleiden. Ze mogen even iets niet - niet op de telefoon kijken - maar wat ze ervoor terugkrijgen is vele malen positiever. Namelijk een leven en zicht op een leven in al zijn facetten: studeren, reizen, trouwen, kinderen krijgen.’’

De clip
Mis Niks

Die eerste echte liefde die je sprakeloos maakt. Studeren. De eerste keer alleen op vakantie. Je eerste rijles, op kamers gaan. Jij staat op het punt om veel mooie momenten te beleven. Maar dat ene appje op de fiets kan er zomaar voor zorgen dat je al deze momenten mist.

Een blond meisje pakt haar telefoon om het bericht te lezen. Ze fietst langzaam door. Dan wordt ze geschept door de vrachtwagen. Vervolgens is in de tv-clip te zien wat ze allemaal mist: op kamers gaan, dansen op een feest, een wereldreis, een nieuwe liefde. "Later als ik groot ben’’, zingt singer-songwriter Danique erbij. Het meisje maakt het niet mee. In het laatste shot ligt het meisje levenloos op straat naast haar gebarsten telefoon.

Bronnen van dit bericht: AD, Ton Voermans 12-01-23, 06:00 Laatste update: 08:29 en www.interpolis.nl/verkeer