Fietsers compenseren voor het smartphonegebruik

Er is geen verband aan te tonen tussen smartphonegebruik en het aantal verkeersongevallen onder jongeren. Dat blijkt uit een studie van de SWOV en de TU Delft.
 

De studie gaat erover dat smartphonegebruik en de komst van de geruisloze elektrische auto de werkzaamheid van geluidsignalen in het verkeer verminderen en wat daarvan de consequenties kunnen zijn.

Via een internetenquĂȘte onder 2249 fietsers in de leeftijdsgroepen 16-18, 30-40 en 65-70 is informatie verzameld over de perceptie van geluidsignalen, inclusief die van de elektrische auto, het eventuele compensatiegedrag van fietsers die naar muziek luisteren of aan het bellen zijn en de eventuele gevolgen daarvan op het aantal ongevallen.

Risico

De resultaten laten zien dat het smartphonegebruik van negatieve invloed is op de perceptie van geluiden die kritisch zijn als het gaat om veilig fietsen. Er werd echter geen verband gevonden tussen de frequentie van het smartphonegebruik en de frequentie van verkeersongevallen onder teenagers. De onderzoekers denken dat dit te maken kan hebben met het feit dat fietsers compenseren voor het smartphonegebruik.

Maar smartphonegebruik kan nog altijd een risico vormen als dit compensatiegedrag zich niet voordoet of in een verkeersomgeving met een minder uitgebreide en minder veilige fietsinfrastructuur dan we in Nederland kennen, aldus de onderzoekers.