Doe mee aan onderzoek naar fietsgedrag

De Technische Universiteit Eindhoven, samen met Universiteit Twente, doet onderzoek naar fietsgedrag onder jongeren van 12 tot 20 jaar.
 

Met dit project ‘Bike2School’ onderzoeken ze hoe jongeren gestimuleerd kunnen worden om de fiets te blijven gebruiken in plaats van over te stappen naar het OV, brommer/scooter, auto, etc. TT-scholen zijn uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen.

Gezonder en beter gedrag

Het onderzoek gebeurt in opdracht van de provincies Limburg, Noord-Brabant en en Overijssel. Eerder onderzoek toont aan dat jongeren die actief gebruikmaken van hun fiets niet alleen gezonder zijn en daardoor minder schooldagen missen, maar ook beter gedrag vertonen in de les en hogere cijfers halen.

Online enquête

Onderdeel van het onderzoek is een online enquête die speciaal voor jongeren is opgesteld, om zo meer inzicht te krijgen in hun voorkeuren en fietsgedrag. Het onderzoeksteam zoekt voor de provincie Noord-Brabant minstens twee middelbare scholen (VMBO/HAVO/VWO) die daaraan willen deelnemen: één in landelijk gebied en de ander in een stedelijke omgeving. Per school zijn circa 150 respondenten nodig. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 15 minuten.

Workshop

Naast de enquête willen we een workshop houden op een aantal van de deelnemende scholen. Tijdens de workshop (ongeveer 2 lesuren) kijken we met een groep leerlingen (circa 10) naar hun mening en ideeën omtrent het stimuleren van fietsgedrag door onder andere het gebruik van gamificatie.

Doe mee

Doet jouw school mee aan dit onderzoek? Meld je aan >