De gevaren ervaren
Ruim 100 studenten van ROC Nijmegen, locatie Boxmeer, ervaarden donderdag 7 november op een interactieve manier wat in het verkeer de gevaren zijn van afleiding en het gebruik van alcohol en drugs. Wethouder Jeu Verstraaten was erbij en deed actief mee.
Dat gebeurde in het kader van TT-projects >
Studenten van de opleidingen beveiliging, dienstverlening en verpleegkunde beleefden in een virtual reality-wereld met een Oculus Rift-bril op met eigen ogen en het volledige verstand wat het effect is van afleiding op de fiets. Ook konden ze met een VR bril op ervaren wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur. In een virtuele wereld stapten ze in de auto richting de kroeg waar een feestje was waar de studenten (virtueel) alcohol of drugs gebruikten. Na afloop moesten ze naar huis rijden terwijl ze verschillende gevaarlijke verkeerssituaties tegenkwamen. Dat liep vaak niet goed af! Klasgenoten keken via een aangesloten televisie mee. Veel studenten schrokken na afloop van de effecten die alcohol en drugs kunnen hebben in het verkeer. Om in te haken op de noodzaak tot verandering, gingen de leven van het campagneteam van Responsible Young Drivers op een positieve manier met de studenten in gesprek. Bijvoorbeeld over wat je kan doen als je onder invloed bent en niet meer kan rijden. En: dat je van te voren goede afspraken kunt maken over het gebruik van alcohol of andere middelen en het terugrijden naar huis.
Het kan stukken veiliger
Wethouder Jeu Verstraaten (foto) uit Boxmeer ervaarde met de VR-bril op wat het betekent als je met alcohol in de auto stapt. Hij benadrukte het belang van blijvende aandacht voor verkeersveiligheid. Alhoewel het vergeleken met veel Brabantse gemeenten in Boxmeer nog niet zo slecht gesteld is met het aantal verkeersslachtoffers, kan dat zo maar veranderen. En daarom zet de wethouder zich als verkeersveiligheidsambassadeur in heel Noordoost-Brabant in om hiervoor aandacht te vragen. En dat dit geen kwaad kan, laten de cijfers zien. Nederland kende in 2018 de grootste stijging van het aantal verkeersdoden sinds 30 jaar; Noord-Brabant sprong er in nog negatievere zin uit. Want vorig jaar telde onze provincie 150 verkeersdoden. Dat zijn er 52 meer dan het jaar daarvoor. Jonge bestuurders zijn een belangrijke risicogroep. Daarom is de provincie Noord-Brabant gestart met TT-projects voor mbo-opleidingen.
ROC Nijmegen blij met gratis project
Hein van de Hoek, locatiemedewerker van ROC Nijmegen locatie Boxmeer, is blij met TT-projects. Met het aanbieden van TT-projects trekt de provincie Noord-Brabant de verkeerseducatie-lijn door van de basisschool (BVL) en de middelbare school (TotallyTraffc TT) naar het mbo. Van de Hoek ziet het als een uitgelezen kans om de de studenten op een eigentijdse manier verkeersles te geven. Hij zou graag zien dat ook de andere vestigingen van het aanbod gebruikmaken. Maar die liggen in Gelderland en waar die provincie dit project op deze manier niet aanbiedt. Jelle Schwering, mentor en verkeerscoördinator van de school, heeft dit project op school georganiseerd. Hij zorgt ervoor dat alle klassen die het gastproject hebben bezocht ook een ‘opvolgles’ van de eigen docent krijgen. Die blikt met de studenten terug op hun ervaringen. Ze gaan dan verder in op wat je kan doen om niet in deze gevaren te komen; als bestuurder én als passagier achter op de scooter of in de auto.