Appen verboden op de fiets

Rijdend in de auto mag het al niet en vanaf 1 juli 2019 op de fiets ook niet: je smartphone vasthouden om bijvoorbeeld te appen. Dat besloot verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

Het app-verbod geldt ook trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder moter: eigenlijk dus voor bestuurders van álle voertuigen. Doe je het wel en je wordt als automobilist daarvoor aangehouden, dan kost je dat 230 euro. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de boete is voor appende fietsers. Trouwens: ook tabletcomputers, digitale foto- en videocamera's, laptops, mobiele navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers mogen vanaf volgend jaar juli niet meer in het verkeer.

Toelichting van de minister

Waarom is het appverbod niet meteen ingegaan toen het ook voor de auto inging? "De reden daarvoor was dat fietsers gezien hun geringe snelheid en geringe massa, minder risico op ongelukken veroorzaken in het verkeer. Sinds die tijd zijn aard (sociale media) en omvang (marktpenetratie smartphones en databundels) van het telefoongebruik op de fiets enorm veranderd. Verder is het op fietspaden veel drukker geworden en zijn de snelheidsverschillen onder meer door de opkomst van de elektrische fiets erg toegenomen. Fietsers die met hun telefoon bezig zijn lopen een groter risico op een ongeval", aldus Van Nieuwenhuizen in een toelichting op het besluit.’

Te handhaven

Het verbod beperkt zich tot die gevallen waarin daadwerkelijk het voertuig wordt bestuurd. Wie met de fiets stilstaat, mag dus wel handmatig gebruik maken van een mobiele telefoon. Dit is volgens het verbod zoals dat tot nu toe bestond voor gebruik in en op gemotoriseerde voertuigen. Uit onderzoek blijkt overigens niet dat er op dit moment veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door telefoongebruik op de fiets, zo schrijft de minister verder. "Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er één te veel. Omwille van de duidelijkheid en de consistentie komt er daarom een algemeen verbod voor bestuurders om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden." De politie en het openbaar ministerie hebben informeel aangegeven dat dit verbod handhaafbaar is, zegt de minister tenslotte.